Kirjat

 

Karkotetut

 

Joka vuosi eurooppalaisvaltiot lähettävät 160 000 ihmistä maastaan. Syyskuussa ilmestyvä tietokirja Karkotetut (Kustantamo S&S, 2016) kertoo, mitä heille tapahtuu. Olemme työryhmän kanssa käyneet tapaamassa karkotettuja ihmisiä. Kirjassa siirtolaisuustutkijat ja saattopoliisi kertovat omasta näkökulmastaan.

Mitä karkotuksista tulisi ajatella? Miksi ihmisiä häädetään? Kuka toiminnasta hyötyy? Voiko niitä estää? Syyskuussa työryhmämme järjestää Helsingissä monenlaista karkotuksia valottavaa ohjelmaa: näyttely, seminaari ja aktivistityöpajoja. Näyttely on Kampissa Tennispalatsin HAM-museon Kulma-galleriassa. Sen toteutuksesta vastaavat graafikko Anne-Mari Ahonen ja valokuvaaja Katja Tähjä. Karkotetut-seminaari on Kampissa Eurooppa-salissa 6. ja 7. syyskuuta. Sen järjestää tutkija Niina Vuolajärvi. Myöhemmin luvassa on myös teatterintekijä Elina Izarran näytelmä samasta aiheesta.

Ohjelma ja lisätietoa löytyy täältä: www.karkotetut.com.


Paperittomat

 

Euroopan ensimmäinen dokumentaristinen tietokirja ilman oleskelulupaa elävistä siirtolaisista: Katja Tähjä ja Kaisa Viitanen. Kuva: Teemu Kuusimurto
Paperittomat, HS Kirja, 2010 (Kaisa Viitanen ja Katja Tähjä)

Kiersimme valokuvaaja Katja Tähjän kanssa kaksi vuotta seitsemässä EU-maassa tapaamassa paperittomia. Tapasimme naisia, miehiä ja lapsia, jotka kertovat, millaista on elää peläten koko ajan kiinni jäämistä ja maasta karkotusta. Kirjan valokuvat ja 21 ihmisen tai perheen tarinat paljastavat nyky-Euroopan vähän tunnetun varjokansan.

Paperittomat voitti useita palkintoja, muun muassa Vuoden 2010 kultaisen huipun ja kunniamaininnan Vuoden kaunein kirja –kilpailussa. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki palkitsi meidät Katjan kanssa vuoden 2012 Suomi-palkinnolla.
 
Paperittomat-kirjan kansi Ote Paperittomien takakannesta:

Missä nukun ensi yönä? Maksaako työnantaja lupaamansa palkan? Minne menen, jos lapseni sairastuu? Onkohan naapuri ilmiantanut meidät? Ei kai rapusta kuulu poliisien ääniä? Tällaisia kysymyksiä vatvoo mielessään joka hetki joku Euroopan paperittomista – ihmisistä, jotka ovat vieraassa maassa ilman oleskelulupaa.

Paperittomaksi voi päätyä monesta eri syystä. Joku jää maahan, vaikka viisumi on umpeutunut. Toinen on maksanut salakuljettajalle ja päässyt rajan yli ilman passia. Kolmas ei saanut turvapaikkaa ja jäi piileskelemään. Paperittomat ovat varjokansa, jota kansalaiset ja päättäjät eivät huomaa. Harva edes tietää, että heitä on Euroopassa ainakin yhtä paljon kuin suomalaisia. Kuinka monta paperitonta sinä tunnet?

Azerbaidzanilainen Olga kertoo, miten hänestä, vastavalmistuneesta maisterista, tuli Amsterdamissa koditon yksinhuoltaja. Entinen lapsisotilas Arlindo kertaa pitkää taivaltaan Angolan viidakoista Espoon lähiöön. Ei ole kahta samanlaista paperitonta ihmistä, mutta Ruotsiin päätynyt Rita kiteyttää heidän elämästään jotain olennaista: ”En enää tiedä, kuka olen. En vietä enää muslimien ramadania, mutta käyn joskus kirkossa. En ole serbi, albaani enkä ruotsalainen. Olen vain ihminen ilman kotimaata.”

Tässä on muutamia Paperittomat-kirjassa olevia kuvia. Kuvat otti siis Katja Tähjä.

Näet helsinkiläisessä kellarissa elävän Joe Chkan ja Ateenassa koulua käyvät Gashiban ja Diyan. Tukholmalaistalon katolla Giuliano Haddad halaa kämppäkaveriaan ja Las Palmasissa autonpesijät Aboush Bakai ja Obom Darass odottavat seuraavaa asiakasta.

Heidän ja 17 muun Euroopassa salaa asuvan siirtolaisen kuvat ja tarinat löydät Paperittomat-kirjasta.

Osta Paperittomat omaksi!


Oman Paperittomat-kirjan voi ostaa kirjakaupasta tai Hesarin nettikaupasta, jonne pääset tästä. Teoksen voi lukea myös englanniksi. Undocumented Lives on iPadeille tehty sähkökirja, jonka voit ostaa Applen nettikaupasta, jonne pääset tästä. E-kirjaan on lisätty animoituja karttoja, ääniä ja ennennäkemättömiä kuvia. Kirjan nettisivuja voit katsoa täältä.


Paperittomien olohuone - Kaupunkitapahtuma Kaisan ja Katjan tyyliin


Lattialla on kirjavia patjoja. Viltit, teekupit, Koraanin ja Raamatun olemme saaneet lahjoituksena paperittomilta siirtolaisilta. Poliisin pelossa he eivät itse uskaltaudu paikalle, mutta heidän elämäntarinansa kuuluvat kaiuttimista. Seinillä on valokuvia luvattomista siirtolaisista eri puolilta Eurooppaa.


Kun kirjamme Paperittomat ilmestyi syksyllä 2010, halusimme Katjan kanssa herättää helsinkiläiset huomaamaan piilossa elävät ihmiset. Emme innostuneet steriilistä gallerianäyttelystä: halusimme keskustelua ja kuhinaa!

Avasimme Helsingin Lasipalatsiin kaikille avoimen Paperittomien olohuoneen. Kolmen viikon ajan ohikulkijat tulivat luoksemme juomaan teetä ja keskustelemaan luvattoman siirtolaisuuden eri puolista. Moni kuuli paperittomien ahdingosta ensimmäistä kertaa. Kolmen viikon aikana olkkarissa oli tarjolla teatteria, dokumenttielokuvia, pullaa ja musiikkia.

Kuvissa näet olohuoneen tunnelmia. Kuvat otti totta kai Katja Tähjä.

Paperittomat uusissa käsissä


Ilmestymisen jälkeen Paperittomat alkoi elää omaa elämäänsä. Moni suomalainen kulttuurivaikuttaja innostui aiheesta ja loi siitä uusia teoksia.

Teatteriohjaaja Elina Izarra dramatisoi ja ohjasi kirjan tarinoiden pohjalta kaksi Paperittomat-nimistä näytelmää. Tutustu Porin Rakastajat-teatterin Paperittomat-näytelmään tästä. Tammikuussa 2013 ensi-iltansa sai Elinen toinen Paperittomat-näytelmä  Kuopion kaupunginteatterissa.

Taiteilija Otto Karvonen on jo kauan tehnyt eurooppalaisten säilöönottokeskusten pohjalta linnunpönttöjä muistuttavia Muukalaispalatsi-teoksia. Yhteistyömme kunniaksi Otto teki teoksen myös Helsingin Metsälän karusta ulkomaalaisvankilasta. Tutustu Oton töihin tästä.

Kirkon kulttuuriliitto Fokus tilasi oman versionsa Paperittomat-näyttelystä Turkuun ja Lahteen. Äänisuunnittelija Mikko Oravainen ja muusikko Karri Paleface Miettinen työryhmineen käytti materiaalia Espoon Cartes Flux –uusmediafestivaalilla ja kotkalainen elokuvafestivaali Kinounioni nosti paperittomat pääteemakseen.

Ilman taitavia ja innostuneita ihmisiä paljon harvempi nyt tuntisi paperittomien tilannetta. Sydämellinen kiitos kaikille viestin viejille!


 

Ota ihmeessä yhteyttä niin jutellaan lisää!


Kaisa Viitanen

sähköposti: kaisaxviitanen(at)gmail.com

puhelin: +358 400 408 503
Copyright © 2016 Kaisa Viitanen