KIRJAT

Olen kirjoittanut kaksi siirtolaisuusaiheista tietokirjaa: Karkotetut (Kustantamo S&S, 2016) ja Paperittomat (HS Kirjat, 2010). Työparini molempien kirjojen teossa oli valokuvaaja Katja Tähjä.

Karkotetut

Eurooppaan on vaikea tulla. Oleskelulupaehtoja on jatkuvasti kiristetty. Lupa heltiää entistä harvemmalle ja moni täällä vuosia laillisesti oleskellut ihminen menettää oleskelulupansa. Tietokirja Karkotetut (Kustantamo S&S, 2016) kertoo, mitä tapahtuu niille paperittomille ihmisille, jotka poliisi ottaa kiinni ja lukitsee säilöönottokeskuksiin. Kirjan henkilöt päätyvät Ugandaan, Filippiineille, Tsetseniaan, Irakiin, Ghanaan, Kosovoon ja Turkkiin. Eurooppaan jää työt, läheiset, tulevaisuuden toiveet. 

Kirja on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Paperittomat-kirjalle, jonka tein valokuvaaja Katja Tähjän kanssa. Tätä teosta olivat tekemässä myös toimittajat Johanna Kippo ja Anne Ignatius sekä valokuvaaja Laura Oja. Karkotetut-teoksessa karkotettujen ihmisten lisäksi ääneen pääsevät myös siirtolaisuustutkijat sekä saattopoliisi.

Kirjan valmistuttua kokosimme Koneen säätiön tuella monialaisen tiimin ja tutkimme karkotuksia useista näkökulmista. Syntyi näyttely Helsingin HAM-kulmaan, seminaari Tieteiden taloon sekä näytelmä Rakastajat-teatteriin Poriin. Laadimme myös tuntimateriaalia opettajille ja taklasimme yleisimmät siirtolaisuusmyytit. Lue lisää täältä: www.karkotetut.com. Työryhmäämme kuului graafikko Anne-Mari Ahonen, näytelmäkäsikjirjoittaja ja ohjaaja Elina Izarra, tutkijat Niina Vuolajärvi ja Jukka Könönen ja me Katjan kanssa.

Karkotetut -tiimimme voitti Visuaalisen journalismin Timantti-palkinnon 2017. Tähjän kanssa saimme myös Journalistiliiton Vuoden freelancer -palkinnon.

Paperittomat

Euroopan ensimmäinen dokumentaristinen tietokirja ilman oleskelulupaa elävistä siirtolaisista valmistui 2010. Sen nimi on Paperittomat, tekijöinä minä Kaisa Viitanen ja kuvaaja Katja Tähjä, kustantajana HS-Kirjat. 

Kiersimme valokuvaaja Katja Tähjän kanssa pari vuotta seitsemässä EU-maassa tapaamassa paperittomia. Naiset, miehet ja lapset kertoivat, millaista on elää peläten koko ajan kiinni jäämistä ja maasta karkotusta. Kirjan valokuvat ja 21 ihmisen tai perheen tarinat paljastavat nyky-Euroopan vähän tunnetun varjokansan.

Paperittomat voitti useita palkintoja, muun muassa Vuoden 2010 kultaisen huipun ja kunniamaininnan Vuoden kaunein kirja -kilpailussa. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki palkitsi meidät Katjan kanssa vuoden 2012 Suomi-palkinnolla.

Ote Paperittomien takakannesta

Missä nukun ensi yönä? Maksaako työnantaja lupaamansa palkan? Minne menen, jos lapseni sairastuu? Onkohan naapuri ilmiantanut meidät? Ei kai rapusta kuulu poliisien ääniä? Tällaisia kysymyksiä vatvoo mielessään joka hetki joku Euroopan paperittomista – ihmisistä, jotka ovat vieraassa maassa ilman oleskelulupaa. Paperittomaksi voi päätyä monesta eri syystä. Joku jää maahan, vaikka viisumi on umpeutunut. Toinen on maksanut salakuljettajalle ja päässyt rajan yli ilman passia. Kolmas ei saanut turvapaikkaa ja jäi piileskelemään. Paperittomat ovat varjokansa, jota kansalaiset ja päättäjät eivät huomaa. Harva edes tietää, että heitä on Euroopassa ainakin yhtä paljon kuin suomalaisia. Kuinka monta paperitonta sinä tunnet? Azerbaidzanilainen Olga kertoo, miten hänestä, vastavalmistuneesta maisterista, tuli Amsterdamissa koditon yksinhuoltaja. Entinen lapsisotilas Arlindo kertaa pitkää taivaltaan Angolan viidakoista Espoon lähiöön. Ei ole kahta samanlaista paperitonta ihmistä, mutta Ruotsiin päätynyt Rita kiteyttää heidän elämästään jotain olennaista: ”En enää tiedä, kuka olen. En vietä enää muslimien ramadania, mutta käyn joskus kirkossa. En ole serbi, albaani enkä ruotsalainen. Olen vain ihminen ilman kotimaata.”

Kuvia Paperittomat-kirjasta

Alla on muutamia Paperittomat-kirjassa olevia kuvia. Kuvat otti siis Katja Tähjä. Näet helsinkiläisessä kellarissa elävän Joe Chkan ja Ateenassa koulua käyvät Gashiban ja Diyan. Tukholmalaistalon katolla Giuliano Haddad halaa kämppäkaveriaan ja Las Palmasissa autonpesijät Aboush Bakai ja Obom Darass odottavat seuraavaa asiakasta. Heidän ja 17 muun Euroopassa salaa asuvan siirtolaisen kuvat ja tarinat löydät Paperittomat-kirjasta.

Paperittomien olohuone - Kaupunkitapahtuma Kaisan ja Katjan tyyliin

Lattialla on kirjavia patjoja. Viltit, teekupit, Koraanin ja Raamatun olemme saaneet lahjoituksena paperittomilta siirtolaisilta. Poliisin pelossa he eivät itse uskaltaudu paikalle, mutta heidän elämäntarinansa kuuluvat kaiuttimista. Seinillä on valokuvia luvattomista siirtolaisista eri puolilta Eurooppaa.

Kun kirjamme Paperittomat ilmestyi syksyllä 2010, halusimme Katjan kanssa herättää helsinkiläiset huomaamaan piilossa elävät ihmiset. Emme innostuneet steriilistä gallerianäyttelystä: halusimme keskustelua ja kuhinaa! Avasimme Helsingin Lasipalatsiin kaikille avoimen Paperittomien olohuoneen. Kolmen viikon ajan ohikulkijat tulivat luoksemme juomaan teetä ja keskustelemaan luvattoman siirtolaisuuden eri puolista. Moni kuuli paperittomien ahdingosta ensimmäistä kertaa. Kolmen viikon aikana olkkarissa oli tarjolla teatteria, dokumenttielokuvia, pullaa ja musiikkia. Kuvissa näet olohuoneen tunnelmia.

Ilmestymisen jälkeen Paperittomat alkoi elää omaa elämäänsä. Moni suomalainen kulttuurivaikuttaja innostui aiheesta ja loi siitä uusia teoksia.

Teatteriohjaaja Elina Izarra dramatisoi ja ohjasi kirjan tarinoiden pohjalta kaksi Paperittomat-nimistä näytelmää. Tutustu Porin Rakastajat-teatterin Paperittomat-näytelmään tästä. Tammikuussa 2013 ensi-iltansa sai Elinen toinen Paperittomat-näytelmä Kuopion kaupunginteatterissa. 

Taiteilija Otto Karvonen on jo kauan tehnyt eurooppalaisten säilöönottokeskusten pohjalta linnunpönttöjä muistuttavia Muukalaispalatsi-teoksia. Yhteistyömme kunniaksi Otto teki teoksen myös Helsingin Metsälän karusta ulkomaalaisvankilasta. Tutustu Oton töihin tästä

Kirkon kulttuuriliitto Fokus tilasi oman versionsa Paperittomat-näyttelystä Turkuun ja Lahteen. Äänisuunnittelija Mikko Oravainen ja muusikko Karri Paleface Miettinen työryhmineen käytti materiaalia Espoon Cartes Flux -uusmediafestivaalilla ja kotkalainen elokuvafestivaali Kinounioni nosti paperittomat pääteemakseen.

Ilman taitavia ja innostuneita ihmisiä paljon harvempi nyt tuntisi paperittomien tilannetta. Sydämellinen kiitos kaikille viestin viejille!

Osta Paperittomat omaksi

Paperittomat-kirjan voi lukea myös englanniksi. Undocumented Lives on iPadeille tehty sähkökirja, jonka voit ostaa Applen nettikaupasta, jonne pääset tästä. E-kirjaan on lisätty animoituja karttoja, ääniä ja kuvia.

Ota ihmeessä yhteyttä niin jutellaan lisää!


 Kaisa Viitanen
 
 sähköposti: kaisaxviitanen(at)gmail.com
 
 puhelin: +358 400 408 503

Etsi